Sculpture Events

Sixth Dutch IJssculpturenfestival

Zesde editie Nederlands IJssculpturenfestival verhuist naar Zwolle

Bijbelse vertellingen in ijs en sneeuw

Zwolle is de nieuwe gastheer voor het zesde Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse scènes uit de bijbel uitbeelden. Deze sneeuw- en ijswereld wordt tentoongesteld in een thermische tent van 2.000 m² op het manifestatieveld in Park De Wezenlanden in Zwolle. Het festival is te bezichtigen van zaterdag 6 december 2008 tot en met zondag 1 februari 2009.

Wat is er te zien?

Diverse bijbelse vertellingen worden aan de bezoekers getoond. Om een paar voorbeelden te geven: Adam & Eva in een paradijselijk sneeuwlandschap, een ijskoud Laatste Avondmaal en hoe overleeft de Ark van Noach de zondvloed van ijs. Welke andere bijbelse vertellingen uitgebeeld worden - en bij bezoekers een gevoel van herkenning oproepen -, kan de bezoeker in Zwolle zelf ontdekken.

Bouwplanning

Op het manifestatieveld in Park De Wezenlanden aan de Wethouder Alferinkweg in Zwolle wordt op 10 november gestart met het plaatsen van een grote thermische tent van 2.000 m².

Op 16 november komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van zo’n vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken.

Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan, die als basis dienen voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het festival haar deuren opent voor het publiek, zal een team van internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars van 22 november tot en met 5 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Rusland, België, Engeland, Ierland, Finland, Zweden, Letland, Tsjechië, de Verenigde Staten en Canada. De Nederlandse carvers zijn afkomstig uit Den Haag, Delft, Rotterdam, Amsterdam, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Utrecht. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Pictures