Sculpture Events

IJssculpturenfestival 2009-2010

Let op dit is de website van vorig jaar! Klik boven op Sculpture Events om naar de hoofdsite te gaan!

Zevende Nederlands Sneeuw en IJssculpturenfestival doet Roermond aan!

Het Nederlands IJssculpturenfestival doet dit winterseizoen Roermond aan. De zevende editie van dit unieke winterfestijn draait om ‘klassieke boeken'. Een team van 50 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse scènes uit bekende klassieke boeken, zoals Gullivers Reizen, Alice in Wonderland, Klokkenluider van de Notre Dame, Jungleboek, Dracula, Frankenstein, Reis om de wereld in 80 dagen uitbeelden. Deze sneeuw- en ijswereld wordt tentoongesteld in een thermische tent van 2.500 m² op het terrein van Designer Outlet Roermond. Het festival is te bezichtigen van zaterdag 21 november 2009 tot en met zondag 28 februari 2010.


Bouwplanning 

Op het terrein van Designer Outlet Roermond, gelegen aan de Stadsweide 2 (postcode 6041 TD) in Roermond, werd op 26 oktober gestart met het plaatsen van een grote thermische tent van 2.500 m².
Op 1 november kwamen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo'n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van zo'n vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vond het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken.Behalve ijs werd ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt.
De natuurlijke sneeuw werd ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan, die als basis dienen voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Vijftig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Een team van internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars hebben van 6 november tot en met 20 november dagelijks gewerkt aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode was de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!


De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Canada, Ierland, Engeland, Letland, Estland, Tsjechië, Rusland en België. De Nederlandse carvers zijn onder meer afkomstig uit Rotterdam, Den Haag, Katwijk, Alphen aan den Rijn, Utrecht en Amsterdam. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.


 
Foto's