Sculpture Events

Het Nederlands IJssculpturenfestival Roermond

‘Hollywood in Ice' 

King Kong

Voor het tweede jaar op rij doet het Nederlands grootste IJssculpturenfestival dit winterseizoen Roermond aan. De achtste editie van dit unieke winterfestijn draait om de film en de helden van het witte doek.

Een team van 50 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse scènes uit bekende klassieke films als Harry Potter, Pirates of the Caribbean en Jurassic Park in sneeuw en ijs uitbeelden. Ook beroemde filmsterren als  en King Kong tonen zich aan het publiek. Natuurlijk worden de films van Walt Disney niet vergeten.

Deze sneeuw- en ijswereld wordt tentoongesteld in een thermische tent van 2.500 m² op het terrein van Designer Outlet Roermond. Het grootste indoor ijssculpturenfestival ter wereld is te bezichtigen van zaterdag 27 november 2010 tot en met zondag 27 februari 2011.Op het terrein van Designer Outlet Roermond, gelegen aan de Stadsweide 2 (postcode 6041 TD) in Roermond, wordt op 2 november gestart met het plaatsen van een grote thermische tent van 2.500 m².

Daarna komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo'n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van zo'n vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken.

Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan, die als basis dienen voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Vijftig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Marilyn Monroe Voordat het festival haar deuren opent voor het publiek, zal een team van internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars van 13 november tot en met 26 november dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Canada, Ierland, Engeland, Letland, Estland, Tsjechië, Rusland en België. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen. 


Foto's

Meer fotos...