Zandsculpturenfestival 2010
Binnen- en buitenlandse kunstenaars beelden liefde voor het leven in zand uit
Voor het eerst sinds 2004 keert het Nederlands Zandsculpturenfestival weer terug in Limburg. Vanaf vrijdag 30 april tot en met zondag 26 september 2010 is Roermond gastheer van het grootste zandsculpturenfestival van Nederland.
Meer dan vijftig professionele zandkunstenaars uit binnen- en buitenland gaan vanaf 17 april met 13.000 ton zand aan de slag om een indrukwekkend schouwspel neer te zetten. Alles draait om het thema ‘Liefde voor het leven'. Net even buiten de stad, midden in het Maasplassengebied, ligt het 30.000 m² grote festivalterrein Hatenboer. De locatie beschikt over een eigen aanleghaven, zodat bezoekers het festival ook via het water kunnen bereiken. Wat is er te zien?
De
Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Het thema ‘Liefde voor het leven' behandelt diverse aspecten om de variëteit aan flora en fauna in stand te houden. Een van die aspecten is duurzaamheid. Roermond is dan een ideale locatie, want het zand voor de beelden komt uit de Maas. Ook het water dat voor het festival gebruikt wordt, is afkomstig uit de Maas. Bovendien worden de beelden via mankracht gemaakt.
De bezoekers vergapen zich aan indrukwekkende zandbeelden. De ene keer want men zich in een tropisch regenwoud, dan weer op een koraalrif. Ook een savanne en een boerderij worden aangedaan. Natuurlijk wordt er door middel van zandbeelden aandacht besteed aan beschermde dieren en plantensoorten.
Meer dan vijftig professionele zandkunstenaarsVoor het Nederlands Zandsculpturenfestival wordt gebruik gemaakt van 13 miljoen kilo zand. Het speciale sculptuurzand is direct afkomstig uit de Maas. In tegenstelling tot het meeste strandzand bezit dit sculptuurzand een hoekige korrel. Hierdoor kan het harder worden aangestampt en krijgen de kunstenaars de kans om er iets heel bijzonders van te maken. Ook is dit speciale zand beter bestand tegen wind en regen.
Meer dan vijftig professionele zandkunstenaars uit alle hoeken van de wereld zijn zo'n twee weken bezig om, uitgerust met spatels en rietjes, paletmesjes en waterslangen, de zandbergen te veranderen in een bijzonder en indrukwekkend schouwspel. De kunstenaars zijn o.a. afkomstig uit Nederland, Rusland, Ierland, Engeland, Canada en Finland.