Sculpture Events

HET Zandsculpturenfestival doet dit jaar Texel aan

Indrukwekkende zandsculpturen van wel 12 meter hoog, emoties tonende figuren in zand, haarscherp gedetailleerde zandbeelden die de bezoeker telkens weer verrassen; dat zijn de ingrediënten voor het Nederlands Zandsculpturenfestival dat in 2009 op Texel plaatsvindt. Vijftig professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland geven met behulp van 10.000 ton zand een deel van de kustlijn van Texel een heel ander gezicht; een sprookjesachtige wereld op 15.000 m². Het grootste Nederlandse Zandsculpturenfestival, een van de grootste festivals in zijn soort ter wereld, is voor bezoekers geopend van zaterdag 25 april tot en met zondag 13 september 2009.

Het internationaal opererende Sculpture Events is al jaren organisator van diverse zand- en ijssculpturenfestivals in heel Europa. Voorgaande edities van het enige echte Nederlands Zandsculpturenfestival vonden plaats in Almere, Thorn en de Haarlemmermeer. In 2009 slaat het festival zijn tenten op Texel op. Een goede combinatie, want op het natuureiland Texel werken de zandtovenaars uitsluitend met water en zand. Het thema van het festival en de entreeprijzen worden op korte termijn bekendgemaakt.

Vijftig professionele zandkunstenaars
Voor het Nederlands Zandsculpturenfestival wordt gebruik gemaakt van 10.000 ton speciaal zand. Dit sculptuurzand is afkomstig uit de Maas. In tegenstelling tot het meeste strandzand bezit dit speciale sculptuurzand een hoekige korrel. Hierdoor kan het harden worden aangestampt en krijgen de kunstenaars de kans om er iets heel bijzonders van te maken. Ook is dit speciale zand beter bestand tegen wind en regen.
Ongeveer vijftig professionele zandkunstenaars uit alle hoeken van de wereld gaan op dinsdag 14 april 2009 aan de slag om, uitgerust met spatels en rietjes, paletmesjes en waterslangen, de zandbergen te veranderen in een bijzonder en indrukwekkend schouwspel. De kunstenaars zijn o.a. afkomstig uit Nederland, Rusland, Verenigde Staten, Italië, Canada, België en Tsjechië.

Openingstijden
Het Nederlands Zandsculpturenfestival op Texel is van zaterdag 25 april tot en met zondag 13 september 2009 dagelijks geopend van 10.30 tot 18.00 uur.

Bezoekersinformatie
Het festivalterrein is uitstekend ingericht voor rolstoelen. Honden zijn aangelijnd toegestaan. Na het bezichtigen van de sculpturen is het heerlijk toeven op het Zonneterras. Bezoekers kunnen onder het genot van een hapje en een drankje ook nog genieten van het uitzicht op de metershoge sculpturen.

Op de website www.sculpture-events.com is de bouwvoortgang in beeld te volgen. Daarnaast biedt de site allerlei nuttige informatie. Bezoekers kunnen voor vragen per mail terecht via info@sculpture-events.nl

Bereikbaarheid
Het Nederlands Zandsculpturenfestival op Texel is te bereiken via de veerboot bij Den Helder. Aankomstplaats op het eiland is ’t Horntje. In de zomermaanden is nog een tweede veerdienst actief. Het is dan mogelijk om van Vlieland heen en weer te varen naar De Cocksdorp. Dit veer is uitsluitend bestemd voor voetgangers en fietsers. Op het eiland zelf is het festivalterrein te vinden in de duinen bij paal 15.

Texel
Het eiland Texel kent een rijk en divers landschap. Het Nationaal Park Duinen van Texel is een natuurgebied van 43 km². De vele gemarkeerde wandel- en fietsroutes nemen de bezoeker mee op een reis door de natuur van Texel. Een van de bekendste natuurlijke fenomenen op Texel is de Slufter, een gebied binnen de duinen dat in via kreken en geulen in verbinding staat met de Noordzee. Bij vloed komt een deel onder water te staan, bij eb stroomt het water via de kreken en geulen weer terug naar zee. Vogelaars kunnen op het eiland meer dan honderd soorten vogels waarnemen.
Het eiland telt ook een behoorlijk aantal musea. Natuurlijk komt de strijd van de mens tegen de krachten van de zee en de wind in een aantal van deze musea uitgebreid aan bod. De VVV Texel beschikt over nog veel meer toeristische informatie over het eiland, zodat bezoekers dit kunnen combineren met een bezoek aan het Nederlands Zandsculpturenfestival. Een ideale mogelijkheid voor een lekker dagje uit voor het hele gezin.

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie over dit persbericht of om tijdens de bouwfase aanwezig te kunnen zijn voor interviews of opnamen, kunt u contact opnemen met:

Hookies Communications        Martin Hoekstra
Tel.         071 - 51 50 326    Fax:    071 - 51 50 327
Mobiel:    06 - 531 88 473    Mail:    info@hookies-communications.nl

Aanvullende informatie en rechtenvrij fotomateriaal (300 dpi) kunt u binnenkort downloaden via www.sculpture-events.com. Gebruikersnaam en wachtwoord om toegang tot het Perscentrum te krijgen, kunt u bij Martin Hoekstra aanvragen.

Pictures

More pictures...

Video